Smart förvaring – tips för alla rum

Smart förvaring – 10 tips för alla rum

Stök och oordning i hemmet är något många av oss stör sig på. Men med enkla knep är det inte särskilt svårt att få bättre ordning. Här har vi samlat våra bästa tips för hur du får till smart förvaring i barnrum, hall, sovrum, förråd, badrum och garderob och på köpet får ett mer städat hem.

1. Utnyttja takhöjden

Oavsett om det är i köket, garderoben eller i garaget så finns en hel del smart förvaringsutrymme att ta vara på om du utnyttjar de sista 30–40 centimetrarna upp till taket. Bäst passar det att säsongsförvara saker högt upp, eftersom det kanske inte alltid är så lätt att plocka fram dem.

2. Använd väggarna

Ovanför skrivbordet i arbetsrummet eller vid arbetsbänken i förrådet är det perfekt att hänga upp saker på väggen eller att sätta upp hyllor. Då har du allt du behöver inom räckhåll, men du slipper belamra arbetsytan med pennburkar, verktyg och allt annat du behöver när du arbetar.

Utnyttja takhöjd och väggar för smart förvaring

3. Utnyttja gömda utrymmen

Platsbygg en garderob under trappan, bygg en bokhylla på en outnyttjad vägg eller varför inte bygga en bänk med lådor under längs en korridor eller under en lång fönsterrad?

4. Skapa översikt med lådor och boxar

I framförallt barnrum blir det lätt ett hav av leksaker, pyssel och gosedjur. Det är varken särskilt praktiskt eller inbjuder till lek. Hjälp istället barnen att hålla ordning genom smart förvaring där var sak har sin plats. Ett annat knep är att ställa undan en del leksaker i förrådet. Efter något halvår byter du ut de leksaker som är undanplockade och mot dem som är framme. Då känns gamla leksaker nya och roliga, samtidigt som det blir mer plats i barnens rum.

Skapa smart förvaring och få översikt

5. Göm din förvaring bakom en gardin

Få till den där härliga hotellkänslan med gardiner längs en hel vägg, samtidigt som du skapar plats för en massa smart förvaring. Med en gardinskena i taket som du placerar 15–20 centimeter från väggen får du plats med krokar och grunda hyllor bakom gardinerna som är perfekt för att förvara kontorsprylar, sygrejer eller morgondagens outfit.

6. Använd grunda hyllor

Djupa hyllor tenderar att bli röriga eller får en massa oanvända ytor. Sätt istället antingen upp grundare hyllor, eller skaffa utdragbara backar. Då får du både bättre ordning och överblick.

7. Utdragbara lådor

Bor du på liten yta, eller om utrymmet helt enkelt inte räcker till behöver du använda vartenda skrymsle för smart förvaring. Att ha utdragbara lådor under sängen eller hyllor ovanför är välbeprövade lösningar för att ge dig extra plats.

Smart förvaring ger ordning på djupet

8. Rätt mått på förvaringen

Ser du framför dig att dina saker är prydligt förvarade i praktiska backar eller lådor i garderoben eller förrådet? Eller är planen att skaffa burkar och lådor till skafferiet eller till badrumsskåpet? Det är en toppenidé! Men innan du springer iväg och shoppar är det smart att mäta utrymmet där hemma. Det är ju lite trist om dina nya lådor, burkar och backar inte får plats där du har tänkt dig.

9. Märk upp lådor, burkar och kartonger

Det är inte för inte uttrycket “var sak har sin plats” myntades. Att ha koll på var saker och ting finns, och var de ska placeras när du använt dem, gör det enklare att hitta saker när du behöver dem. Så se till att märka upp var dina saker har sin plats.

Ge var sak sin plats för smart förvaring

10. Gör det tillsammans

Sist men inte minst, är ni flera i hushållet kommer ni att lyckas bättre med att skapa smart förvaring om alla hjälps åt. Ett system som känns logiskt för dig, behöver inte vara det för någon annan. Det är dessutom både mer effektivt och roligare att hjälpas åt att rensa, klura ut praktiska lösningar och göra fint.

Liknande artiklar