Att bli mäklare

Flera gånger har jag fått frågan hur jag kom på att jag ville utbilda mig till fastighetsmäklare.

För mig tror jag att det började med mitt intresse att möta många olika människor genom olika typer av försäljning i arbetet. Att då få hjälpa dem till en så bra affär som möjligt, så att alla kan gå nöjda därifrån, är så klart målet. Jag insåg det redan efter gymnasiet, då jag flyttade till Stockholm för en dansutbildning och samtidigt fick jobb i en fin inredningsbutik. Jag kände hur givande det var att kunna ge bra tips och hjälpa kunden med alla frågor och sedan få tillbaka ett: ”Tack för all hjälp, det här var precis vad jag behövde”. Det gav mig en kick och fick mig att vilja bli ännu bättre.

Under de två senaste somrarna har jag tillsammans med en av mina bästa vänner startat upp ett sommarkafé i Dalarna. Även om det här bara gällde att ge ett ”gott” råd om vilket av de 30-tal bakverken kunden skulle välja, så gav även det en utmaning. Jag har dessutom insett att jag inte kan sitta stilla och monotont göra samma sak dag ut och dag in. Då förstod jag att det här är ett yrke som kommer kunna passa mig. Ingen dag är den andra lik och du möter hela tiden olika människor i olika stadier av sina liv. Det ger i alla fall mig mycket inspiration i min vardag.

Så hur går man till väga för att bli fastighetsmäklare då?

Första steget börjar såklart först med en ansökan till någon av fastighetsmäklarutbildningarna i Sverige. Det är många frågor om studierna, intagningspoäng, och just idag skiljer det sig något från de olika orterna runt om i landet.  Så här får man vara uppmärksam och kika på antagningen angående krav för de olika orterna och utbildningarna. Jag tror själv att en bra utgångspunkt kan vara att välja utifrån din magkänsla. Undersök den aktuella utbildningens hemsidor, ta kontakt med studievägledare som kan svara på många praktiska frågor, men inte minst studenter på plats. De har förmodligen svar på frågorna du sitter och funderar på.

Mäklaryrket innefattar minst två års studier och det finns inga genvägar att bli fastighetsmäklare – först och främst kommer utbildningen som bland annat innefattar kurser i juridik, mäklarrätt och fastighetsrätt, ekonomi och extern redovisning, praktik, service management, byggteknik och fastighetsvärdering för att nämna några kurser. Väl inne i utbildningen går det fortare än någonsin och innan du vet ordet av är du ute i hetluften. En hektisk och fullspäckad utbildning mot ett  liv i ett mycket varierande och socialt yrke.

 

Liknande artiklar