Bilden av yrket fastighetsmäklare

Jag upplever att vi i fastighetsmäklarbranschen har en brottningsmatch att gå. Det är det faktum att bilden av fastighetsmäklaryrket som ges inte överenstämmer med verkligheten. Senast i lördags talade jag med en kvinna som sa att hon hade tänkt bli mäklare eftersom hon älskade att trolla fram ett stilfullt/mysigt/fint hem av en sunkig lägenhet/villa/fritidshus. Jag är övertygad om att hon hade gåvan att göra det, fick tom se bildbevis. Men inget av detta ägnar sig en fastighetsmäklare åt.

Min dotter som fyller 18 var hos skolans studievägledare och talade framtida utbildning. Han föreslog min dotter att hon kanske skulle utbilda sig till fastighetsmäklare eftersom hon var serviceinriktad och har en konstnärlig ådra. Service, ja, det krävs, men konstnärlig ådra?? Hittills har jag inte en enda gång på snart 7 år fått i uppdrag av chefer i kedjan att söka efter en mäklare med konstnärlig ådra.

Vi är mycket aktiva i att träffa studenter på de högskolor som utbildar fastighetsmäklare och många är uppriktigt förvånade över att vi talar försäljning. Högskolan i Gävle är ett undantag, där har budskapet slagit igenom med kraft men jag hävdar ändå att det finns en stor skillnad i att förstå i ord att yrket innebär kvalificerad försäljning och konkurrens och att verkligen vara i situationen där man ska skapa egna affärer.

Kan därmed inte låta bli att slå ett slag för vår försäljningsmetod som är helt unik för Svensk Fastighetsförmedling. Genom att läsa, träna och tillämpa den kan personer helt utan tidigare erfarenhet av försäljning bli en fena på just försäljning. Får man bara nämna ett ensamt argument för vilken aktör i branschen man bör välja som sin framtida arbetsgivare är det vår försäljningsmetod jag väljer.

Liknande artiklar