Vad ska du göra i sommar då?

Så här när våren äntligen har kommit vaknar många till och börjar fundera över sommarens sysselsättning. Hur bör man då tänka när man söker sommarjobb?

Det kan vara bra att fundera över vilka typer av jobb som kan vara meriterande i din framtida yrkeskarriär. Om du studerar till mäklare kan det till exempel vara bra att sommarjobba som mäklarassistent, visningsvärd eller säljare. Många får sitt sommarjobb i den butik där de gör sin praktik vilket är ytterligare ett skäl att påbörja sin praktik tidigt i utbildningen och knyta värdefulla kontakter i branschen. Om du ännu inte har gjort din praktik kan du kanske skippa jobbet i år och istället söka en traineeplats. På så sätt kan du göra hela praktiken på en sommar samtidigt som du får betalt och kan koncentrera dig heltid på studierna under terminerna.

Hur söker jag då enklast sommarjobb? Det absolut vanligaste sättet att få ett sommarjobb är att fråga runt bland släkt och vänner. Du kan även ta direktkontakt med de arbetsgivare som du är intresserad av att arbeta hos. Skriv ihop ett CV och personligt brev och skicka till de arbetsplatser du vill vara hos. Följ sedan upp det med ett samtal där du presenterar dig närmare någon dag senare då chefen fått möjlighet att läsa igenom din ansökan.

När du väl har landat jobbet kan det vara bra att göra klart ett och annat med nya chefen; Vilka förväntningar har chefen på dig? Hur kommer du att introduceras? Kommer det att finnas handledare på plats under hela perioden eller kommer du att arbeta ensam? Kommer chefen eller en handledare att vara tillgänglig för frågor? Viktiga frågor som om de besvaras kommer att ge dig en fingervisning om det är en arbetsplats där du kommer att få lära dig nya saker och trivas. 

Ett bra sommarjobb ger dig värdefulla erfarenheter inför din framtida karriär och kontakter som kan fungera som framtida referenser. Extraslantar i plånboken inför studierna på höstterminen är ju självklart ett plus! 

Lycka till!

Liknande artiklar