Hur är det att vara mäklare?

Martina Ericsson är en av mäklarna som jobbar här i Svensk Fastighetsförmedlings bobutik i Kinna. Hon började som assistent år 2000 och några år senare blev hon fastighetsmäklare. Jag tog tillfället i akt och passade på att ställa några frågor om yrket:

Hur kommer det sig att du blev mäklare?

Det började ju med att jag arbetade som assistent i två år och jag tyckte alltid att mäklaryrket verkade vara så fritt och roligt. Min dåvarande chef tyckte att jag hade potential att bli en duktig mäklare så jag fick möjligheten att gå en uppdragsutbildning, vilket verkligen var ett guldläge. Hade jag inte fått den möjligheten hade jag kanske inte tagit det steget. Så jag är väldigt tacksam för det.

Fastighetsmäklare jobbar ju mycket och ofta långa dagar. Hur får du vardagen att gå ihop, du som har man och två barn?

Först och främst är jag ledig en dag i veckan. Då passar jag på att få städat och tvättat och får ta igen värdefull tid med mina barn. Det hade nog varit svårt för mig att få ihop det annars, så detta passar väldigt bra i vår familj. I och med att jag har en dag ledigt kan jag boka upp resterande eftermiddagar och kvällar för kundmöten och visningar. Dessutom är det alltid jag som lämnar på morgonen och min man som hämtar så mina eftermiddagar är lite mer flexibla.

Vad tycker du är en viktig egenskap att ha som mäklare?

Det viktigaste tycker jag är att vara lyhörd. Anpassa sig efter kundens behov och person, vara lite som en kameleont och absolut vara påläst och kunnig.

Och vad är viktigast att tänka på när man ska välja mäklare?

Tänk inte på vad det kostar utan tänk på vad du får istället! Hellre valuta för pengarna än billigast möjliga alternativ.

Att arbeta som fastighetsmäklare är en typ av prestationsyrke – vad driver dig att jobba vidare?

Det är så otroligt roligt! Jag har jobbat länge och det dyker upp nya saker varje dag och jag får alltid lära mig nytt. Varje affär är unik och att få ihop en affär när det faktiskt kräver en sådan prestation som det gör känns härligt.

Minns du din första affär?

Haha det var ett tag sedan… Jag skulle sälja en gård som jag i efterhand förstod att jag la ett lite lågt pris på. Intresset blev jättestort så på visningen fick min dåvarande chef vara parkeringsvakt och jag fick hålla ordning på totalt över hundra spekulanter! Men den blev såld och alla var nöjda, och det är viktigast J

 

Liknande artiklar