Hur kombinerar man mäklaryrket med familjelivet?

Vi får ofta frågan hur man kombinerar yrket som mäklare med att vara förälder. Går det att fortsätta att arbeta som mäklare efter att man har fått barn? En som borde veta är Josefin Simonsson som arbetar som mäklare hos Svensk Fastighetsförmedling i Vallentuna. Så här säger hon:

Går mäklaryrket att kombinera med mammarollen?

– Det tycker jag absolut! Jag kan faktiskt inte tänka mig ett annat yrke än att vara mäklare när jag har barn. Visst innebär det emellanåt mycket jobb och sena kvällar men å andra sidan så kan du själv styra jobbet väldigt mycket så att du får möjlighet att vara hemma.

Hur planerar du för att få det att fungera med kvälls- och söndagsvisningar?

– Min man jobbar inte söndagar och ser till att han inte jobbar senare än att han kan hämta på dagis på måndagar. Blir det ytterligare visningar i veckan så ser vi till att lösa det. Ibland får vi ta hjälp av mina föräldrar.

Hur planerar du dina dagar för att kunna hämta och lämna på dagis?

– Jag har alltid lämnat på dagis. Lämnar kl 9 och är inne på kontoret vid 9.30. De dagar jag hämtar lämnar jag kontoret vid 15.30. (2-3 dagar i veckan) Dessa dagar blir det självklart att jobbet fortsätter hemma. Har man en pågående budgivning går det såklart inte att bara avsluta den för dagen. Kunder är väldigt förstående att även vi som mäklare har familj och barn och har överseende med att det låter lite i bakgrunden ibland. Vissa kvällar åker jag tillbaka till jobbet när min man kommit hem och fortsätter att jobba och går på kvällsmöten.

Hur ser jämställdheten ut i hemmet?

– Vi delar såklart på ansvaret i hemmet.

Hur gjorde du när du kom tillbaka från föräldraledigheten? Hade ni något särskilt löneupplägg? Arbetstider osv?

– Jag fick tre månaders fast lön när jag kom tillbaka från min föräldraledighet. Arbetstiderna ser vi inte som ett problem. Jag jobbar som tidigare. Det underlättar så klart att ha en förstående chef och hjälpsamma kollegor som förstår att jag ibland måste lämna jobbet med kort varsel och att sjukdomar kommer när man som minst anar det och behöver stanna hemma från jobbet. Inbokade möten bokas om till kvällstid eller en annan dag, ibland tar en kollega mötet och då delar vi på arbetet.

Hur gör man när man vabbar som mäklare?

– Mycket jobb går att sköta hemifrån. Är det så att jag jobbar så tar jag inte ut någon ersättning. Ibland jobbar jag t ex en halv dag och tar ut ersättning för en halv dag.

Hur beräknas ersättningen från Försäkringskassan när man arbetar på provision som man ofta gör som mäklare?

– Jag vet faktiskt inte hur den beräknas. Men ersättning får man givetvis!

Liknande artiklar