Ida, Annie och Jaana – 3 av våra ovärderliga superadministratörer

Idag är det Internationella kvinnodagen – förra året intervjuade vi tre av våra främsta kvinnliga mäklare. I år är det dags att lyfta några av mäklarnas kanske största stöd och hjälpande hand: assistenterna!

Just idag får du veta lite mer om Jaana Sandström, Ida Engström och Annie Gustafsson, men såklart är ALLA våra assistenter värda hyllningar!

Jaana är från Malmköping (där också Sveriges första kvinnliga mäklare Eva Hedberg började arbeta när hennes man ryckte in i kriget). Ida Engström började arbeta som mäklarassistent för ett år sedan i Göteborg Centrum

och Annie Gustafsson har hunnit med tre år i bobutiken på Södermalm i Stockholm.

Vad gillar du med assistentjobbet? Vad kräver yrket för personlighet?

Jaana: Det är omväxlande, man får många kontakter och ett bra nätverk, det händer saker hela tiden. Jag tror man behöver vara ganska ordningsam, vara stresstålig, serviceminded och flexibel då det kan hända oförutsedda saker som man måste kunna agera på.

Ida: Jag gillar att vara ”spindeln i nätet” och ha koll på läget. Dessutom är vi ett gott gäng som samarbetar bra ihop. Vad det gäller personlighet så kommer mitt kontrollbehov väl till pass i den här rollen 🙂 Har öga för detaljer. Det är även viktigt att ha servicekänsla och kunna möta olika typer av människor.

Annie: Jag älskar administration – att hålla ordning och reda och koordinera saker. Jag är väldigt strukturerad och har en känsla för detaljer – det är också egenskaper jag tror är viktiga för att bli en bra administratör. Mycket av det vi gör rör ju människors ekonomi och den största affären de gör i livet.

Varför tror du det finns så få manliga assistenter?

Jaana: Svårt att säga men kanske lever gamla fördomar kvar i viss mån, att det skulle vara ett ”trist kontorsjobb”.

Ida: Jag skulle säga att jag tycker att det speglar samhället i övrigt. De flesta ”omhändertagande” yrken är oftast kvinnodominerade dock är jag stolt över att jobba i en, bland mäklarna, jämlik bransch.

Annie: Jag tror också det hängt kvar från förr, att assistentrollen förknippas med någon typ av sekreterar-roll, där det ju mestadels förekom kvinnor förut. Men vi har haft många duktiga manliga assistenter som har praktiserat här så jag tror absolut inte det har något med specifikt manligt/kvinnligt att göra.

Tror du att män och kvinnor har olika drivkrafter?

Jaana: jag tror mest att det handlar om personlighet och personliga egenskaper, inte att det är könsrelaterat.

Ida: I grund och botten tror jag att män och kvinnor har liknande drivkrafter dock tror jag att vi har vi en bit kvar innan det är accepterat att uttrycka dem på olika sätt.

Annie: Nej, jag tror det handlar om hur man är som person i övrigt.

Om du jämför med tidigare arbetsplatser – tycker du män och kvinnor blir bemötta lika i mäklarbranschen?

Jaana: Jag har ju jobbat i den här kedjan i ganska många år, och tycker att det förändrats något över tid. Idag är de flesta väldigt medvetna och moderna och värderar kvinnor och män lika, men längre tillbaka kunde det nog vara ett annat sorts beteende.

Ida: Min uppfattning av mäklarbranschen är att det kanske tidigare har varit mer mansdominerat men idag känns det mer som en bransch där kvinnor har möjlighet att få komma fram. Att det snarare är kompetens och resultat som räknas.

Annie: Mestadels, man kan stöta på någon ibland som varit länge i branschen och kan kännas lite gammeldags i sin framtoning men överlag tycker jag det är en väldigt jämställd bransch där män och kvinnor arbetar på samma villkor.

Liknande artiklar