Månadens ”SF-profil”

Idag tänkte jag fortsätta med vår serie av olika ”profiler” som arbetar här på Svensk Fastighetsförmedling. Det självklara valet här i Malmö blev min handledare, Mikael Ekman, som varit verksam Malmö och Limhamn under många år. När de på högskolan i Malmö säger Mikael Ekman så säger många att han ”är” Svensk Fastighetsförmedling i Malmö. Både studenter, personal på högskolorna och de flesta mäklare känner till honom. Han har arbetat som mäklare under många år, men även tidigare varit ägare på Limhamns-kontoret, dessutom föreläser Mikael regelbundet för studenterna på fastighetsmäklarprogrammet och har även varit med och skrivit en del kurslitteratur.

Några frågor till Mikael.

Hur länge har du jobbat på Svensk Fastighetsförmedling?
Jag började 1994 och startade sedan kontoret på Limhamn 1995. Jag har sedan varit delägare och butikschef större delen och mäklat under hela tiden.

Vad tycker du själv att du gör bra?
Jag tror det är att jag ser långsiktigt i varje affär, vilket är något många andra fastighetsmäklare glömmer bort. Om jag har sålt en fastighet till en kund för 10 år sedan, och han/hon då blivit nöjd, så är det är just honom jag tjänar pengarna på. Kanske kommer kunden tillbaka efter alla år. Men det är främst då jag träffar kunderna under den här tiden. Då blir jag någon de känner igen, och förhoppningsvis rekommenderar de mig vidare till sina vänner. Då jag träffar kunderna på ICA, hälsar och småpratar så behåller jag den kundrelationen. Det är den här sociala kompetensen som krävs.

Hur gör man ett bra intag?
Behovsanalysen! Ser vad kunden behöver, lyssnar och tar in av vad just denna kund söker. Alla är individer och varje intag blir olika. Jag fick frågan av en nyutexaminerad mäklare; ”vad finns det för vinnande argument?” Jag svarade ”det finns inga”, varje kundmöte är olika. Det gäller att träffa rätt genom att lyssna på kunden, se vad just deras behov är. Kan du läsa kunden så kan du själv styra samtalet genom att välja ut delarna kunden tagit upp och berätta vad de ”vill höra”. Att få kunden att säga ”ja precis”, flera gånger. Ett exempel är en säljare som ville bli av med sin lägenhet så snabbt som möjligt, trots att jag vet att säljaren jämför flera mäklare så kunde vi se det här behovet och erbjuda fotografering av lägenheten dagen efter, och få igång processen omgående. Då spelade det ingen roll om vi var det dyrare alternativet, för vi ”träffade rätt” i behovsanalysen.

Då kunden jämför olika mäklare vad är det du säljer in dig själv med?
Det spelar i de fallen oftast ingen roll att jag då berättar ”hur duktiga” vi på Svensk Fastighetsförmedling är, hur många bra butiker vi har i Sverige, eller att vi erbjuder en bra tjänst som varudeklarerat och så vidare. Här måste jag vinkla samtalet efter kundens behov och då förklara för han/hon vad de behöver. Genom att exempelvis presentera och visa en objektsbeskrivning. ”Så här ser vår fina objektsbeskrivning ut, jag tycker att bilderna är viktiga och tar därför inga vidvinkelbilder för att rummet ska se större ut, och inte heller några bilder på limeskålar”.
-Nej precis, det vill vi ju inte ha, säger de. Så jag styr kunden till vad de behöver.
Att sedan kunna svara på frågor om till exempel byggnadens konstruktion och med dina egna ord kunna förklara för en helt grön köpare tex vad en ”syll” är. Inte något ”copy paste” rakt från läroboken, utan själv kunna det så bra att du själv kan lära ut vad det innebär att byta dem.

Slutligen, efter alla år som mäklare måste du varit med om det mesta , vad är det konstigaste du varit med om?
Oj det är svårt att säga, det har hänt massor genom åren, det är många anekdoter till memoarerna.
Men ska jag välja en sak så var det en gång för flera år sedan där jag visade ett hus vilket en man och hans fru kom och tittade på. Dagen efter hade jag ytterligare en visning, av samma hus. Även då kommer samma man dit igen, men med en helt annan fru till sällkap. Jag måste ha sett väldigt förvånad ut, för jag stod där och visste inte riktigt vad jag skulle säga, tappade hakan totalt. Till slut säger mannen till mig; ”Jag förstår att det ser kanske konstigt ut, men det måste ha varit min tvillingbror och hans fru som var här och kikade igår”. De ville också ha huset och det löstes till slut utan budgivning. Det var bara ett av alla tillfällen, jag har fått vara med om en hel del genom åren. Det kanske blir en bok om det till slut.

 

 

 

Liknande artiklar