Möten, möten och möten

Hela dagen har gått åt till möten. Från morgon ända tills nu. Ibland känner man att man skulle vilja peta in en timme extra här eller där för att hinna beta av både mail och telefonsamtal när man har späckat schema hela dagen.

Dagen började med en värdering ute hos en familj som är i renoveringstagen och ville låna pengar till en köksrenovering. Då blev jag utskickad av deras bank för att göra en ny värdering på huset dels i dagsläget men även en förhandsvärdering för vad jag tror att huset kan vara värt efter denna renovering. Förhandsvärderingar är svåra att göra eftersom man inte riktigt vet vad man har att vänta av marknaden framöver. I Säter har vi haft en väldig uppgång prismässigt på marknaden och snittpriserna har ökat med nästan en halv miljon på ett år och frågan är om vi nått taket nu eller om det kommer att öka ytterligare? Vi tittade på ritningar av köket och jag kom med tips och råd eftersom jag vet vad folk tittar på i kök när de letar hus. Det är lätt att stirra sig blind på snygga luckor och bänkskivor och glömma bort det som egentligen är viktigast i ett kök, nämligen bra förvaring! Det finns så många smarta lösningar idag och jag vågar påstå att vita luckor räcker långt när det bakom dem döljer sig både utdragslådor, hörnkaruseller, fack för bestick och smarta skafferilösningar.

Efter den första värderingen var det dags för en värdering till. Denna gången för två syskon som ärvt sitt föräldrahem och där det ena av syskonen funderade på att köpa ut det andra. Vid dessa värderingar tittar jag mycket på vilket skick huset är i både utvändigt och invändigt, vilka framtida renoveringar man får räkna med att göra, hur marknadsläget för ett sånt här hus ser ut, är efterfrågan stor eller har man en smal kundkrets vid en försäljning?

dsc_2081     dsc_2077

I huset fanns dessa vackra tapeter kvar i jättefint skick. Tapeten i den gamla barnkammaren är helt ljuvlig tycker jag!

Efter värderingarna blev det en liten stund på kontoret då jag fick tid att prata ihop mig lite med Maria om vad som händer framöver i veckan, vilka objekt har vi på väg ut på marknaden, vad har vi för tillträden att boka och annat som jag vill stämma av så att det inte faller mellan stolarna. Maria är ju förutom min assistent också mäklarstudent och läser på vår egen mäklarskola och blir färdig mäklare i januari, så samtidigt som hon assisterar försöker jag också lära henne sånt hon kan ha nytta av framöver som mäklare. Ibland sätter hon mig på prov med knepiga tentafrågor, men för det mesta brukar jag kunna svara på dem ganska snabbt och lätt. Det är kul att få sitta och resonera sig fram till svaren lite tillsammans. Mycket av det man lär sig i skolan är scenario där allt som kan gå fel går fel och det gäller att hålla tungan rätt i mun så man får ordning på det juridiska. I verkliga livet är det oftast lite enklare fall vi arbetar med som tur är även om det är kul med lite utmaningar ibland!

Eftermiddagen har gått åt till fotografering av en liten bostadsrätt som ska ut till försäljning nästa vecka. Vår duktiga fotograf Patrik ser till att våra objekt alltid visar sig från sin bästa sida, detta utan att redigera bilderna eller använda för mycket vidvinkel eller liknande så att man får fel storleksuppfattning.

dsc_2095

Patrik anstränger sig för att hitta rätt vinkel för det lilla köket, det får inte bli för litet och inte för stort.
dsc_2098

Och utsikten måste givetvis med på bild!

När vi var färdiga med bilderna satt jag och säljaren ner en stund och gick igenom lite fakta om lägenheten och årtal för renoveringar och liknande. Ju mer jag vet desto bättre blir både beskrivning och visning. Det är ett teamwork mellan mäklare och säljare för att få till en så bra affär som möjligt.

Efter fotograferingen blev det en stunds planering för kommande aktiviteter och vi knöt ihop säcken lite kring en rolig tävling vi ska ha framöver. Ni som bor i Säter får hålla ögonen öppna framöver!

Nu kommer jag att ta upp ytterligare en fördel med att arbeta inom en stor kedja. Vår juristsupport. Jag har sålt en kommersiell fastighet och ska skriva kontrakt på denna under veckan men blev osäker på en formulering av en klausul gällande nuvarande hyresgäster. Inga problem svarade Cecilia, skicka över det du skrivit hitintills så tittar jag på det och kompletterar om det behövs. Underbart att känna att man inte gör något som blir fel utan att man faktiskt får experthjälp när det krävs. nu väntar jag bara på Cecilias kommentarer och sen skickar jag över kontraktet för påseende av köpare och säljare innan vi träffas för att gå igenom och skriva under. Det känns tryggt och säkert att jag kan ge mina köpare och säljare ett helt korrekt avtal!

Dagens sista möte var ytterligare en värdering åt bank. Det var en snäll pappa som skulle låna ut lite pengar till sin son som letar lägenhet i Stockholm. Det är ju med dagens krav på kontantinsats och amortering inte lätt att komma in på bostadsmarknaden i storstäderna och då är det skönt att ha snälla föräldrar med lågt belånade bostäder som kan ställa upp och skjuta till en del pengar. Sånt uppskattar både barnen och vi mäklare för då får vi en ökad rörlighet på bostadsmarknaden.

Och nu är jag hemma, skriver det sista på bloggen och övar stämmor inför kvällens körövning. Det är min avslappning att en gång i veckan få gå och sjunga i kör, släppa alla tankar på jobbet, skratta och sjunga.

Liknande artiklar