Nio nätter före jul

December och fullt ös! Projektarbeten ska lämnas in, opponeringar ska göras, presentationer förberedas och däremellan gäller det att ligga i fas med allt annat för att med gott samvete ta lite ledigt under jul och nyår.

På flera ställen har jag stött på artiklar och inlägg om vikten av att lägga in små stunder av lugn och ro i din vardag. Ännu mer aktuellt blir det nu i december då många har betydligt fler måsten än vanligt. Julgodis ska bakas, julklappar ska köpas, julgranen ska införskaffas på ett eller annat sätt, bland mycket annat. Din vanliga vardag tar heller ingen paus för allt detta, utan det blir snarare dubbelt upp i kalendern.

Mitt tips är att tillåta dig själv att backa lite. Jultiden tycker jag ska vara rogivande och glädjefylld snarare än stressig och påfrestande. Jag som pendlar låter mig själv att vila på bussen hem från skolan. Kanske bakar jag inte lika många sorters godis till julhelgen, utan begränsar mig, det blir ju ändå sådana mängder kvar varje år. Kanske kommer granen in i sista stund trots att jag höll tummarna för att få in den tredje advent (du ser, det redan passerat). Men det är helt okej. Vill mycket hellre hinna med det där extra besöket hos någon släkting eller vän, eller en mysig kväll hemma i soffan. För det är väl ändå det julen handlar om?

Liknande artiklar