Öppet kontorslandskap ger färre konflikter

 

Sitter du i ett öppet kontorslandskap? Grattis!

Enligt en nypublicerad studie kring hur medarbetarna fungerar beroende på vilken typ av kontor de arbetar i är just de i det öppna landskapet mest positiva för ledarskapet. Allt enligt arkitekten Christina Bodin Danielsson och hennes kollegor Cornelia Wulff och Hugo Westerlund på Stressforskningsinstitutet.

Färre konflikter, mindre ping-pongmailande (fram och tillbaka många gånger mellan samma personer om detaljer) och en bättre gemenskap är några andra resultat som visat sig i undersökningarna*. Beslut tas också fortare och i samråd med de som omfattas av beslutet.

Själv jobbar jag just nu med fyra andra personer i ett cirka 50 kvm stort rum (plus konferensrum, kök, materialrum samt källare) där ena väggen består av stora skyltfönster och vår entrédörr. Det är ljust, luftigt och numera också utrustat med en alldeles ypperlig A/C.

Till största delen trivs jag alldeles utmärkt; stämningen är uppsluppen, öppen och vi känner varandra troligen mycket bättre än de som sitter i egna rum och endast har kafferaster/luncher ihop. Det blir lite som en extra familj på nåt sätt då man vet vad kollegornas respektive heter, hur hunden mår, vilka förändringar som sker i någons trädgård just nu och vad som hände i helgen.

Det är också positivt när kollegorna behöver snabba råd eller svar på en kort fråga. Att hjälpa varandra är naturligt och lätt.

Samtidigt kan det också bli lite stimmigt; som när alla pratar i telefon samtidigt eller när några kunder kommer in samtidigt som en ljudlig diskussion kring en budgivning pågår. Eller när man behöver tid för att grotta ner sig i något/klara en deadline/få en massa saker gjort men flera gånger blir avbruten på grund av petitesser.

Ibland skulle jag behöva mer lugn och ro, men de tillfällena inträffar ganska så sällan och fördelarna med att ha kollegorna nära, att kunna få ögonkontakt och skratta, prata och diskutera flera gånger om dagen tippar alla gånger över vågskålen i den kollegiala samvarons favör.

Jag tror faktiskt inte att jag hade trivts särskilt bra med att sitta själv. Det hade blivit många turer till kaffeautomaten, trots att jag brukar vara nöjd med en eller två koppar om dagen.

Hur ser ditt kontor ut och hur trivs du med det?

 

*Läs mer här

Liknande artiklar