Retorik som säljverktyg

Jag tror vi alla någon gång har stått och darrat lite inför att hålla ett föredrag inför skolklassen, arbetskamraterna, branschkollegorna eller bröllopsgästerna. Retorik brukar just kopplas samman till att handla om hur man talar inför en större grupp människor. Men retorik är mycket mer än så och kan användas även i mer vardagliga situatiooner.

För någon vecka sedan fick jag möjligheten att gå en kurs i modern retorik. En otroligt rolig och utmanande utbildning där vi direkt fick ställa oss upp inför varandra och hålla ett kort anförande samtidigt som vi blev filmade och fick ge varandara feedback. När vi gjorde samma sak för sista gången på utbildningen var utvecklingen slående! Genom att betona språket rätt, arbeta bort ticks och nervösa rörelser och använda kroppspråk och röst rätt så hade alla deltagare plötsligt pondus och intressanta berättelser som vi ville lyssna på. De mest osäkra hade helt plötsligt trygga och gjorde ett helt annat intryck än första dagen.

När jag intervjuar mäklare är det två saker jag snabbt stämmer av om kandidaten har. Är kandidaten förtroendeingivande och har den pondus?

Många som läser till mäklare idag är unga och har inte hunnit bygga upp sin självkänsla och börjat tro på sig själva ännu. Men om DU inte tror på dig själv, vem ska då få förtroendet att lämna över sin livs största affär till dig? Självkänslan kommer de flesta att få med tiden men en quick fix för de som ska ut och arbeta nu i sommar är att tänka retoriskt.

Innan du ringer på dörren inför intagsmötet, sträck händerna över huvudet och ta ett djupt andetag. Gör dig stor! Du har ca 20 sekunder på dig att sätta ett gott första intryck, de 20 sekunderna ska du äga. Prata med en röst i det lägre registret, en gäll röst gör lätt att du uppfattas som ung och oerfaren. Ta ett fast handslag och titta kunden i ögonen när du presenterar dig. Le gärna! Sen styr du kunden dit du vill starta mötet. Du har nu fått en flygande start på intagsmötet!

24039

Att vara duktig retoriskt är något de flesta inte föds med, det måste tränas. Träna gärna på kompisar, familj och kollegor och gör hela proceduren om och om igen tillls du känner dig trygg och vet exakt vad du ska göra.

 

Lycka till!

Liknande artiklar