Söka jobb del 1 Noggrann och seriös

Under ett antal kommande blogginlägg tänkte jag dela med mig av tips du kan ha nytta av när du söker jobb. Tips när det gäller skriva CV och personligt brev. Tips inför och under intervjun och tips inför referenser. Jag börjar lite övergripande.

Noggrannhet är viktigt

Man kan aldrig vara för noggrann när det gäller en jobbansökan. Kolla alltid igenom din ansökan flera gånger så att där inte finns några stavfel eller några grammatiska fel. Stavfel och andra småfel kan göra att du verkar oseriös och kan minska dina chanser att bli kallad till en intervju. Få av oss kan det svenska språket perfekt så ta hjälp av någon eller några du bedömer kan. Stavningskontrollen i Word en bra start. Men ta hjälp av en vän med förståelse av innehållet, meningsbyggnad och inte minst att du har lyckats få fram vad du är duktig på och behärskar väl.  Det handlar inte om att man inte får stava fel i sitt yrkesutövande utan att du på ett proffsigt sätt lyckas framställa dig själv i situationen där du söker jobb. På jobbet hjälper man varandra/sina kollegor med det man är svagare i.

Din mailadress

Jobbansökningar sker digitalt och det innebär oftast att du ska skicka in din jobbansökan via mail alternativt via ett system. Här är det viktigt att du ska tänker på att du ska ha en ordentlig adress så som till exempel ditt för och efternamn. Kul-adresser så som veckansbadpojke@… eller liknande ser inte seriösa ut och kan irritera vissa rekryterande chefer och rekryterare. Humor har absolut en viktig plats både på arbetsplatser och i intervjutillfällen men innan du vet hur den som läser fungerar bör du hålla tonen professionell och seriös utan att bli tråkig.

Avslutningsvis vill jag komma ifrån ämnet och kommentera fotot. Jag äääälskar blommor och bedömde att ni skulle bli gladare av denna underbara Magnolia jag mötte i Zürich i våras än ett trist foto på ett CV.

 

Liknande artiklar