Söka jobb del 4 Personligt brev

Tillbaka från semestern och det känns Jättekul! Vilken förmån att få skutta in på jobbet varje dag, uppleva att man har möjlighet att göra skillnad och få skratta varje dag ! Känner mig så priviligierad!

Då kastar vi oss in i det som kräver lite eftertanke. Det personligt brevet som alltid ska komplettera CV.  En grundregel är att det ska vara framåtblickade (medan CV är historien). Det ska svara på frågan varför du söker det här jobbet och vad du avser att bidra med i positionen och företaget. Ett CV utan personligt brev blir alltså inte komplett eftersom dina framtida planer saknas.

Exempel på sånt du kan skriva är:

  • Vem du är, vart du vill
  • Egenskaper
  • Intressen
  • Kunskaper
  • Mål

Väldigt många personliga brev jag och mina rekryterarkollegor läser är en fördjupning av CV och det blir svårnavigerat för läsaren om man i CV läser datum, tjänst och företag och kort om innehåll samt ev. prestation och sen får läsa en fördjupning i personligt brev. Då bläddrar man fram och tillbaka och blir snart förvirrad. Du vill naturligtvis samla allt som handlar om samma tjänst/jobb på ett och samma ställe så att det klart och tydligt framgår vad du har presterat, m.a.o. flytta över det som behandlar dina tidigare jobb från ditt brev till CV.

Står det specifikt att du ska sända ansökan på engelska om det är koncernspråket ska du givetvis det men lika viktigt är att det ska sändas på svenska om man inte anger något annat.

Personligt brev ska sälja in dig så att du kallas till intervju, det är syftet.

Och avslutningsvis, korrekturläs själv och använd stavningskontroll. Be sen någon du litar på och som har ett kritiskt granskande öga titta igenom det och ge sin återkoppling. Allt i återkopplingen behöver inte vara rätt men du kanske får tips. Kom ihåg att du ska vara sann och kunna stå för innehållet, därför är dina egna ord viktiga.

Lycka till!

Liknande artiklar