Stavfelen förstör din jobbansökan
Stavfel i ansökningar kan förstöra dina chanser att få jobbet.
Jessica Grip, rekryteringskonsult på Inhouse, www.inhouse.se berättar att hon ser stavfel dagligen:
– Inte bara i själva ansökningarna utan även i mejlkorrespondensen, och så ser jag ofta glapp mellan ord, en tom sida på slutet eller att typsnitt ändras mitt i den löpande texten.
I en färsk undersökning från Microsoft www.microsoft.se har 30 av Sveriges största rekryteringsfirmor intervjuats om just stavfel i jobbansökningar:
Nio av tio rekryterare uppgav att stavfel har negativ inverkan på det viktiga första intrycket.
Var fjärde rekryterare svarade att de skulle kunna välja bort en ansökan på grund av stavfel.
Så varför är det här av sådan betydelse?
– Felen flyttar tyvärr fokus bort från det som kandidaterna vill få fram. Särskilt om jobbkandidaten söker ett jobb där stavning är en viktig del av jobbet, till exempel jobb som sekreterare, informatör, webbredaktör eller liknande blir det tufft att få jobbet.
Även felaktiga särskrivningar är ett problem, tycker två av tre rekryterare.
När kvalificerade kandidater gör bort sig är det inte ovanligt att Jessica Grip ringer upp dem och ber om att få ny ansökan – i korrigerat skick.
– Ofta skäms de och tycker att det är pinsamt.
Läs texten högt
När du läser upp texten högt, upptäcker du misstag i texten som rättstavningsprogrammet har missat, som att du har råkat att skriva ”be” där det ska stå ”de” eller att ord saknas. På utskrivna sidor ser du lättare dubbla mellanslag, som många rekryterare stör sig på.
Låt någon annan läsa
När du har jobbat länge med en text är det vanligt att bli ordblind. Du kan titta på en mening och tycka att den ser helt korrekt ut, ungefär som vi har ”blinda fläcken” när vi kör bil. Låter din partner, en vän eller en förälder se på texten med fräscha ögon.
Stavningsprogram
De flesta stavfel upptäcks när du använder rättstavningsprogrammet (som finns i de flesta ordbehandlingsprogram, till exempel Word). Det tar bara några sekunder att använda – ett minimikrav. Källa: Rekryteringskonsulterna Jessica Grip på Inhouse och Birgitta Gure på GuReSearch