Studietips inför våren!

Under veckan som gått har två tentor blivit avbockade. Jag valde att ta lite ledigt från pluggandet över julhelgen och varva umgänge med familjen med att jobba i mellandagarna och då gällde det att planera veckorna efter nyår väl!

Ännu en gång fick jag bekräftat hur otroligt viktigt det är att faktiskt lägga upp tiden rätt. Egentligen pågår en kurs i flera veckor men det är alldeles för lätt att skjuta upp alla måsten till ”senare” eller ”imorgon”. Det slutar oftast med att man sliter sitt hår dagarna (eller dagen!) innan tentan. För min del funkar ”sista minuten” men samtidigt är det inget jag vill rekommendera! Både du själv och din omgivning slipper känna av stressen på samma sätt om du lär dig ta tag i plugget tidigare.

Har kommer några tips att tänka på:

  • Välj tid efter din egen klocka! Funkar du bäst på morgonen eller på eftermiddagen? Ställ klockan och gå upp tidigt för att plugga och ta eftermiddagen/kvällen ledigt med gott samvete. Eller ta sovmorgon eller gör ärenden först och gör jobbet på eftermiddagen med lite tända ljus (så här års) fram under kvällen. Känn efter själv när på dygnet du får mest gjort och fokuserar bäst.
  • Plats som passar dig bäst! Även här – välj plats där du får mest gjort och inte har något annat val än att plugga. Jag klarar inte av att sitta hemma (oftast städar jag väldigt bra när det närmar sig tenta, plugga är ju inte att tänka på om det finns annat att göra). Vissa gånger har jag åkt till något bibliotek eller högskolan för att sitta och fokusera, andra gånger med vänner som också pluggar.
  • Många korta pauser! För att hålla fokus uppe är det viktigt att ta paus då och då. Försök ta korta pauser och ofta, ungefär 5min/halvtimme är en bra regel. Koncentrationsförmågan blir sämre om du sitter för länge så upp och stå, DRICK lite vatten och ÄT regelbundet (hjärnan behöver energi även om kroppen sitter still) för att orka och bli mer effektiv.
  • Ta lite ledigt också! Lägg inte all vaken tid på studier. Börja i tid med att läsa kurlitteratur och att göra studieuppgifter/beräkningsexempel och unna dig att ta ledigt vissa dagar. Har du suttit en hel dag är det helt okej att hitta på något annat på kvällen. Men självklart måste jobbet bli gjort så alla dagar ledigt blir lite väl bra…

Nu blir det fredagsmys för min del – välförtjänt efter två tentor på tre dagar! Trevlig helg!

Liknande artiklar