Tillträdet – bostadsaffärens final frontier

 

Tillträdet: Det sista mötet mellan mäklaren, säljaren, köparen och banken. När nycklar byter ägare och köpebrev skrivs under, när säljarna redan är på väg bort och köparna längtar efter att få flytta in sina möbler.

Det är ett viktigt möte, något som ofta sätter fjärilar i magen på såväl de som säljer sitt boende som de som precis förvärvat sitt nya.

Det är lätt att man glömmer hur det känns för dem när man jobbar med det varje dag. Att man glömmer den där förväntan, pirret, längtan efter att sätta sin egen prägel och skapa ett hem.

Idag har vi haft två tillträden, varav ett var här på kontoret. Ofta tar dessa möten allt mellan en halvtimme till en timme och det finns tid att prata om de där sista små sakerna som man kommit på efter kontraktet skrevs.

När vi är på kontoret och tillträdet sköts av köparens bank på distans, kan mäklaren lämna parterna med kaffe och kakor i ett sammanträdesrum och kanske till och med få lite jobb gjort medan vi väntar på kvittona på transanktionerna. Ofta hörs skratt och ivriga röster där inifrån.

Idag hann vi knappt skicka iväg de underskrivna likviderna och Köpbeviset (det var en bostadsrätt, till skillnad från Köpebrevet som skrivs under vid villatillträden) förrän kvittona damp ner med vändande mail. Fem minuter tog det. Fem. Det måste vara något av ett rekord – i alla fall hos oss.

Det var tre glada parter som skiljdes i dörren, allt medan solen sken från den vårigt blå himlen. Vilket roligt jobb det är ändå; att vara en del av dem som skapar lyckan som kommer när någon gör en sådan stor – kanske sitt livs största – affär!

Liknande artiklar