Varudeklarerat

Idag har jag och en besiktningsman från Anticimex varit ute och gjort besiktning av ett hus som snart ska ut på marknaden i Säter. Detta är en av de största skillnaderna mot när jag arbetade nere i Skåne, där gjordes enbart köparbesiktning. Jag kommer att gå in på fördelarna med vår tjänst ”Varudeklarerat”, men först vill jag berätta lite mer om besiktningen tillsammans med några bilder.

Varudeklarerat är en ”nivå-2 besiktning” vilket innebär att det är en traditionell okulär besiktning men dessutom kontroll av riskkonstruktioner.

Besiktningsmannen börjar med att sitta ner tillsammans med säljaren och gå igenom det vi vet om huset, byggår, renoveringar, tidigare skador och liknande. Sen går han runt och undersöker samtliga rum grundligt och noterar de fel och brister han hittar i dessa. Viktigt att tänka på är att besiktningsmannen är på plats just för att leta fel och man får inte som säljare bli ledsen eller upprörd för att han gör detta. Alla hus har fel, somliga mindre allvarliga än andra.

dsc_2067

Här mäter vi fall i badrum mot golvbrunn, både med golfboll och med vattenpass. Det är viktigt att fallet är rätt utfört så att vatten inte hamnar utanför golvbrunnen och kan orsaka skada, eller att vatten blir stående runt golvbrunn. Den allra vanligaste skadan i badrum är just läckage vid tätskiktets anslutning till golvbrunn och därför kontrollerar vi detta extra noga vid besiktning.

Efter att ha gått igenom hela huset invändigt är det dags att ta sig an det utvändiga.

dsc_2069

Idag var det så kallt ute så jag stannade inne i värmen när besiktningsmannen gav sig upp på taket för att lyfta på pannor, kontrollera plåtanslutningar och gå igenom takkonstruktionen. 

Som avslutning kröp vår smärta och smidiga besiktningsman ner i krypgrunden för att undersöka minsta lilla vrå och mäta fukt i bjälklaget. Idag hade han turen att få komma ner i en torr och fin grund där det inte uppmättes några förhöjda värden av fukt i träet. Det dammade till och med när han hoppade ned i gruset. Krypgrunder är generellt en riskkonstruktion och många är de krypgrunder som har fått förhöjda värden vid dessa besiktningar.

 

dsc_2070

Jag är glad att jag som mäklare slipper krypa ner i dessa trånga och smutsiga utrymmen. Förmodligen finns där både spindlar och andra kryp också och mörkt är det. Tack och lov för besiktningsmännen!

Efter avslutad besiktning sätter vi oss återigen ner tillsammans och går igenom det besiktningsmannen hittat och han förklarar innebörden av dessa fel och brister och vad man eventuellt kan göra för att åtgärda dem.

 

Som jag inledde med är det här en av de saker som skiljer sig mest med att arbeta på Svensk Fastighetsförmedling kontra andra mäklarfirmor – ”Varudeklarerat”. Detta är något jag inte alls är van att arbeta med men som jag kommit att uppskatta oerhört. I mina tidigare affärer har det vanliga tillvägagångssättet varit en köparbesiktning vilket innebär att vi lägger ut huset till försäljning, genomför visningar och startar upp budgivning, skriver kontrakt med en köpare och lägger in en besiktningsklausul där köparen har möjlighet att under en begränsad tid besiktiga fastigheten och sen återkomma med besked på om han vill slutföra affären eller ej. I många fall är det inga problem och affären slutförs, men i lika många fall uppstår diskussion efter besiktningen och köparen kräver både prisavdrag, att säljaren ska åtgärda fel, eller i värsta fall att de hoppar av köpet vilket de har rätt till. Då är det bara att kavla upp ärmarna igen och börja om med försäljningen, oftast med ett justerat pris och en besviken säljare.

Ett varudeklarerat hus har genomgått en noggrann kontroll innan den sätts ut till försäljning, säljaren och jag har haft möjlighet att diskutera de fel och brister som uppkommit och eventuellt har vi diskuterat om utgångspriset vi satte innan besiktningen fortfarande är det pris vi känner att vi kan stå för även efter besiktning. Vi har också haft möjlighet att ta dit hantverkare för att komma med offerter eller kostnadsförslag för att åtgärda några av del fel som upptäckts. De som ger sig in i budgivningen vet vad de bjuder på och känner sig trygga i att huset de förälskat sig i inte döljer några mörka hemligheter. En trygg köpare ger en smidigare affär för alla parter och när budgivningen är avslutad och kontraktet är skrivet är affären avslutad och säljaren kan pusta ut och ägna sig åt att börja förbereda sin flytt.

Men, det bästa av allt! Vi erbjuder dessutom en unik försäkring i samband med att dessa besiktningar görs. Försäkringen innebär att fel och skador som upptäcks efter avslutad affär, och som inte framgår av besiktningsprotokollet, ersätts av försäkringen. Säljaren kan därmed stänga dörren till sitt gamla hus och behöver inte fundera något alls på att köparen kommer att höra av sig med fel som upptäcks under de tio år man som säljare har ansvar för sitt tidigare hus. Som köpare får man skydd för det som kallas ”osynliga fel”. Osynliga fel är t.ex. den tidigare nämnda riskkonstruktionen krypgrunden. Om inte besiktningsmannen ser några direkta skador vid besiktningstillfället så täcker försäkringen framtida skador på riskkonstruktioner som fanns vid köpet men inte var möjliga att upptäcka. Detta är helt unikt i branschen och det finns inga konkurrerande produkter idag som erbjuder samma skydd.

Liknande artiklar