Vinterbona ditt fritidshus och

Vinterbonat – njut av fritidshus och uterum året runt

Tanken på att inte besöka sommarstugan förrän till våren känns för trist. Men kanske är det på tiden att förlänga säsongen och vinterbona fritidshuset en gång för alla. Ett annat alternativ för att förlänga säsongen kan vara att bygga ett vinterbonat uterum eller vinterbona ett befintligt uterum. Vi har samlat några tips för hur du ska lyckas med dina planer!

Skapa ett vinterbonat uterum

Vill du förlänga utesäsongen i din fasta bostad? Ett bra knep är genom ett vinterbonat uterum. Fundera över hur länge du vill kunna nyttja uterummet, hela året eller bara en bit in på hösten? Detta är ett viktigt beslut då det påverkar valet av tak, väggar och isolering.

Börja med att kontakta kommunens bygglovsenhet och ta reda på om ett bygglov behövs, hur stort du får bygga och kanske även var på huset du får bygga ut. För mindre uterum räcker det oftast med en enkel bygganmälan, men ibland, i vissa områden eller för särskilda hus, finns strikta restriktioner om hur du får bygga och vad du får bygga. Råder det inte några särskilda riktlinjer från kommunens sida kan du börja fundera på i vilket väderstreck uterummet ska ligga, om det ska vara i anslutning till kök, vardagsrum eller om du rentav vill ha det fristående, som en oas i trädgården? Ska du ha uterummet i anslutning till huset blir det allra enklast om du redan har en befintlig utgång, kanske en altandörr som kan ta dig från bostaden ut till uterummet.

Skapa ett vinterbonat uterum

Stomme, tak och väggar

Hur ska du använda ditt uterum och hur ska det inredas? Tänk igenom detta innan så att du kan skapa det uterum som är anpassat till dina intentioner. Ett tips är att lägga till lite extra yta när du ska användas uterummet året runt, detta blir ofta en populär plats att vistas på. Det är inte omöjligt att du har en färdig träaltan som du vill göra om till uterum. Kanske funderar du på om du kan använda din befintliga altan som stomme? Ett uterum med tak och stomme och glaspartier väger flera hundra kilo och behöver vila på en rejäl grund. Är ditt befintliga trädäck ordentligt gjort och tillräckligt stabilt funkar det säkert bra, annars är det enklare att bygga ett nytt. Tänk även på isoleringen här så att markkylan inte tränger in.

Det material för stommar som är mest populärt är limträ, det är formstabilt och ger ett bra brandskydd, ofta kan du hitta stommar av limträ som är färdigkapade och grundbehandlade. Funderar du på golvvärme, är en golvgjuten platta det du behöver och sedan eventuellt klinkers ovanpå det. Vad gäller tak är kanalplast det bästa valet. Kanalplast ger ljus och luftighet, men har också goda isoleregenskaper, för vintersäsongen behöver du en tjocklek på 50 mm.

Skjutdörrar i aluminium och glas är det mest kostnadseffektiva valet, sedan kan du välja att ha skjutbara fönster som kan vara bra under sommarsäsongen eller så väljer du att ha en fast vägg i glas. Till ditt vinterbonade uterum behöver du ha 2-glas isolerfönster med isolerad profil. Det är viktigt att du har någon typ av öppning för ventilation under de varma sommarmånaderna.

Tid och kostnad för ett vinterbonat uterum

Ett normalstort uterum kostar ungefär 60 000 kronor i materialkostnad, men om du har riktigt stora planer för ditt uterum och det i princip blir en utbyggnad av huset kan det kosta så mycket som upp till 200 000 kronor. Hur lång tid det kommer att ta beror väldigt mycket på hur van du är själv som hemmafixare, men sannolikt från en vecka upp till en månad. Tiden förkortas självklart om du köper ett färdigt set som ska monteras steg-för-steg och om du har en kompanjon vid din sida som kan hjälpa till med lyft och montering av större partier. Anlitar du däremot hantverkare får du räkna med ytterligare en kostnad motsvarande cirka en veckas jobb.

Inspiration till ditt vinterbonade uterum

Vinterbona befintligt uterum

Har ni redan ett befintligt uterum som ni vill vinterbona, kanske en inglasad balkong eller en uteplats med glasväggar, men ni saknar värme och komfort. Kolla upp vilket system och fabrikör som ert uterum är monterat i, säkert går det att byta ut tjockleken på fönster och tak så att isoleringen blir bättre. Och vad är det för typ av stomme? Finns möjlighet till att lägga in golvvärme eller kan du isolera med värmematta och dölja den under annan textil. Infravärme kan också vara ett alternativ att installera för att snabbt få upp värmen i ett uterum. Som du förstår finns olika alternativ vad gäller både arbetsinsats och kostnad för att skapa ert uterum till en plats att vara på även vintertid.

Inspiration till ditt vinterbonade uterum

Hur ska du använda uterummet? Är det för middagar, eller en mysig stund i fåtöljen för att dricka en kopp kaffe och läsa en bok?  Eller vill du låta trädgården flytta in och skapa ett vinterbonat orangeri? Nu när rummet är tänkt att nyttjas under den mörkare säsongen i Sverige så tänk på att ha mycket ljuspunkter från lyktor, stora och små och gröna växter som bidrar till liv när det är mörkt utanför. Kuddar och tjocka plädar, gärna mjukt under fötterna som en tjock matta för att skapa känslan av ombonat och värme. Det finns stor potential att göra ditt uterum till den mysigaste platsen i hela hemmet.

Ett vinterbonat fritidshus året runt

Ett vinterbonat fritidshus året runt

Vill du åka till sommarstugan även vintertid? Ser du framför dig hur du sitter därinne och har skogen, tystheten och naturen precis utanför husknuten. För att ett fritidshus ska klassas som vinterbonat behövs isolering och värme. Vare sig du har ett äldre fritidshus, en friggebod eller ett nyare attefallshus som du vill vinterbona har de alla några saker gemensamt: tunnare väggar, enklare fönster och sämre golv- och takisolering än ett vanligt hus.

Börja med att tilläggsisolera

Om du bestämt dig för att göra ett helomtag bör hela byggnaden tilläggsisoleras för att det inte ska bli för kostsamt att värma upp huset under vinterhalvåret. Du kan antingen göra en invändig tilläggsisolering, resultatet är ofta mindre iögonfallande, men kräver ett noggrant utförande med fuktsäkra lösningar. Eller så väljer du en utvändig tilläggsisolering, det är ofta effektivt men ett kostsamt och krävande arbete som dessutom förändrar husets profil. Ta gärna hjälp av en fackman för att välja vilken isolering som är att föredra för ditt hus och vilken tjocklek du ska ha på isoleringsmaterialet. Välj ett organiskt material istället för ett syntetiskt material och se till att materialet har god förmåga att transportera fukt. Inomhustemperaturen bör aldrig sjunka till under 13 grader för då ökar risken för mögel. Det är viktigt med bra ventilation i huset när du isolerat och att du undviker skarvar i isoleringen likt ett ”lapptäcke” för att förhindra drag.

Leverantörer av isolermaterial ställer ofta krav på att installationen utförs av en behörig installatör för att garantivillkoren ska gälla. Så förutom materialet måste du väga in arbetskostnader. Hör dig för med en lokal snickare som kan göra en uppskattning om både tid och kostnad för arbetet.

Mindre insatser för ett mer vinterbonat fritidshus

Vill du bara göra punktinsatser för att förbättra husets kvalité inför höst och vinter, kan gamla fönster var en god idé att restaurera. Sätt in nya tätningslister för att minska drag eller byt ut glaset mot en tvåglas isolerruta eller ett energiglas så blir fönstret näst intill lika energieffektivt som ett modernt treglasfönster. Även vindbjälklaget är lönsamt att isolera ordentligt. Värmen i bostaden stiger uppåt och innertaket är en förhållandevis stor yta där många dyra kilowattimmar kan försvinna. Men här är det viktigt att taket isoleras på rätt sätt och med rätt material som kan transportera fukt så att fukten inte stannar på vinden och skapar fuktskador. Det är särskilt känsligt när temperaturförhållandena växlar, särskilt i övergången mellan vår och sommar, sommar och höst. Ta hjälp av ett proffs som kan inspektera din vind och ta fram den lösning som passar ditt hus bäst.

Rätt värmekälla

När du har en bra isolering på ditt hus behöver du investera i rätt värmekälla. Här finns olika alternativ att fundera över; luftvärmepump, vedspis, solenergi och bergvärme. Fundera på hur mycket du vill investera, är det för hela husets framtida värde du gör detta eller för att du ska kunna bo här några helger under vinterhalvåret?

Sist men inte minst – vatten, avfall och toalett

Ska du rent av flytta in i ditt vinterbonade fritidshus behöver du även tänka på att vattnet är igång hela säsongen och så även sophämtning. Utedasset kanske inte uppskattas fullt lika mycket under vinterhalvåret och då är en förbränningstoalett ett smidigt och bra alternativ som endast efterlämnar sig lite aska vid toalettbesök.

Många beslut finns att ta vare sig det gäller att skapa ett vinterbonat fritidshus eller att vinterbona uterummet. Men när det väl är klart har du sannolikt fått komma både närmare naturen och skapat en ny oas att njuta av under den mörka årstiden.

Liknande artiklar