
Hydroponisk odling – odla sallad, spenat, örter och tomater året runt
Har du hört talas om att det går att odla i vatten? Det kallas att odla hydroponiskt och är en trend som ökar allt mer bland hemmaodlare. Men hur gör du egentligen för att komma igång? Finns det färdiga kit för hydroponisk odling? Och vad passar att odla?
Vad är hydroponisk odling?
Hydroponisk odling innebär alltså att du odlar i vatten istället för i jord. Du kan använda metoden både ute och inne, och den passar faktiskt perfekt för dig som vill odla på balkongen! Några andra fördelar är:
- Det är enkelt att komma igång
- Du kan odla året runt
- Det behövs inte lika mycket plats som när du odlar i jord
- Du har bättre koll på näring och pH
- Det växer snabbare
- Det behövs mindre vatten
- Du slipper kånka på jord och smutsa ner inne eller på balkongen

Kom igång med hydroponisk odling
Är du pysslig kan du göra ditt eget hydroponiska odlingssystem som ett roligt DIY-projekt. Annars finns det färdiga kit för hydroponisk odling att köpa. Planerar du att odla på vintern kommer du behöva investera i belysning, annars får växterna för lite ljus. Beroende på vilken variant av hydroponisk odling du väljer kan du behöva fler tillbehör som syresten, cirkulationspump, krukor och slangar.
Medium och näring
Även om det går att odla helt i vatten är det en fördel att plantera växterna i ett medium för att ge dem extra stabilitet. Några exempel på medium är lecakulor, stenull eller kokos. Kokos är ett medium som blir mer och mer populärt bland dem som precis kommit igång med hydroponisk odling. Bland annat för att det är lätt att hantera och har ett pH som gynnar växterna. Oavsett val av medium behöver du tillsätta flytande växtnäring till växterna eftersom det inte finns i vattnet eller i mediet. Du bör använda näring som är framtagen för hydroponisk odling eftersom den är starkare än näring som är till för jord.
pH-värde
Förutom näringen behöver du också reglera vattnets pH-värde. Även det gör du genom att tillsätta olika preparat. Ett för högt eller för lågt pH kan leda till att växterna slutar ta upp näring, så att ha koll på pH-värdet är viktigt för att få allting att växa som det ska.

Det här kan du odla hydroponiskt
Enklast och kanske roligast är att börja med sådana växter som växer fort och som du därför kan skörda relativt snart efter plantering. Några enkla grödor att börja med är:
- Spenat
- Mangold
- Plocksallad
- Basilika
- Persilja
- Dill
- Koriander
Vill du ha ett lite större projekt funkar det också att odla bland annat:
- Tomater
- Chili
- Jordgubbar
För dessa lite grövre plantor passar lecakulor bäst som medium.
Vad kan jag inte odla hydroponiskt?
Rotfrukter och andra grönsaker som växer långsamt eller under jord passar dåligt för hydroponisk odling. Överlag brukar det också vara problematiskt att odla växter som är platskrävande i ett hydroponiskt system.

Är hydroponisk odling ekologisk?
Att bedöma om det är ekologiskt eller inte att odla hydroponiskt är ett helt kapitel för sig. Beroende på vilka dina kriterier för ekologisk odling är varierar nämligen svaret. Utgår du bara från näringen är de allra flesta varianterna mineralbaserade och från icke-förnybara källor, vilket gör att de inte kan betraktas som ekologiska. Samtidigt används väldigt små mängder näring och den går inte till spillo, något som gör att det ändå kan betraktas som en hållbar odlingsmetod. Andra kriterier att räkna in i bedömningen är bland annat vilket material ditt odlingssystem är tillverkat av, hur du värmer upp din odling och hur mycket vatten som går åt.
Herobild: Nelson Garden